Zdrowy jogurt
Wydawać by się mogło, że jogurty są zdrowe, bo mają w sobie dużo, dobrze wpływających na nasz organizm bakterii. I tak i nie, zwłaszcza jeśli kupujemy gotowe rozwiązania, nie zawsze są one korzystne dla naszego zdrowia. W kupionym jogurcie, znaleźć można mało owoców, ale za to spore ilości cukru. I to tego białego, czyli pustych kalorii. Okazuje się, ze jogurt można zrobić w domu, w dodatku będzie on bardzo dobrej jakości, smaczny, pożywny, ale także bardziej zdrowy od kupionego.
Jak zrobić domowy jogurt?
Do tego celu kupuje się specjalne urządzenia, zwane jogurtownicą. Są one bardzo skuteczne, gdyż mleko, które powinno być dobrej jakości, powinno mieć odpowiednią temperaturę. Dodatkowo potrzebne są do jego wytworzenia, także dobrej jakości kultury bakterii, które sprawią że mleko zacznie zmieniać się w jogurt.
Najpierw rzadszy, potem gęstszy
Okazuje się, że w pierwszej fazie jogurt naturalny jest rzadszy, ale pod wpływem chłodniej temperatury staję się bardziej gęsty. Przypomina więc swoim wyglądem jogurt grecki. Można więc tak zrobiony jogurt dodawać do zup, chłodników, czy zrobić z niego sos do mięsa.
Na deser z owocami
Dobry jogurt, można zmieszać ze świeżymi owocami, aby uzyskać jogurt owocowy i dzięki niemu nieco się orzeźwić. Taki napój, to także mała przekąska, małe co nieco. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jogurt owocowy doskonale smakuje także z makaronem, pod warunkiem, że był on wcześniej ugotowany i ostudzony. Zwłaszcza latem, takie danie może okazać się doskonałym pomysłem na popołudnie.
Prawie, jak twarożek
Gęsty jogurt naturalny, zmieszać można także ze szczypiorem, albo koperkiem wtedy można uzyskać coś podobnego do serka, na kanapki. Ale o znacznie delikatniejszej konsystencji, a takim jogurtem, można posmarować sobie świeże pieczywo, lekko posmarowane masłem.
Jeszcze jedno zastosowanie jogurtu
Po zmieszaniu jogurtu naturalnego z majonezem, można uzyskać tak zwany majonez w wersji dla odchudzających się. Ale także jako dodatek do sałatek, które zwłaszcza latem, nie powinny być zbyt ciężkie i tak samo tłuste, jak zimą.
Jogurty powszechnie zalicza się do grona najzdrowszych produktów i lekarze zalecają jeść je podczas kuracji antybiotykowej, a także w celu poprawy pracy układu trawiennego i przyspieszenia procesu odchudzania.