Domowy Cheeseburger, jak go zrobić?
Aby zrobić dobrej jakości Cheeseburgera, trzeba pamiętać o tym, aby użyć dobrej jakości mięsa. Są też gotowe kotlety, które można kupić w markecie, ale są to produkty przetworzone, a jeśli chce się zjeść coś wysokiej jakości, dobrze jest kupić kawałek surowej wołowiny bez kości, którą następnie warto zmielić. Z mielonego mięsa, z dodatkiem jajka i bułki tartej formuje się kotleciki, które mocno się rozpłaszcza, tak aby przypominały swoim kształtem kotlet. Koniecznie warto je doprawić, aby mięso miało doby smak, albo użyć mieszanki, takiej jak na mielone, łącząc trochę wołowiny i wieprzowiny.
Drugi, bardzo ważny składnik Cheeseburgera
To jest ser, który sprawia, że z Hamburgera, bułka staje się Cheeseburgerem. I tu pojawia się pytanie o cebulę, czy ją dodać, czy nie? Cebula może występować jako surowe warzywo, nadając potrawie ostrości, ale także do wspomnianych kotlecików można trochę jej dodać, a nawet zmielić wraz z mięsem, aby kotleciki nabrały nieco aromatu. A pasuje ona i do wieprzowiny i do wołowiny. Przyprawy, jakie można użyć poza solą i pieprzem, to na przykład przyprawa do Hamburgerów, albo słodka i ostra papryka, wedle uznania. Z ziłami należy jednak uważać, bo nie każdy lubi wszystkie smaki, a potrafią one zmienić smak mięsa, tak że będzie mało zjadliwe.
Świeże warzywa i gotowe rozwiązania
W każdej, tego typu bułce, można wykorzystać świeże warzywa, albo gotową mieszankę warzywną, także gotową sałatkę ze słoika. Warto jednak mieć świadomość, że będzie ona nieco zaostrzać smak, jeśli jest z dodatkiem octu. Można także zrobić miks, łącząc elementy takiej sałatki, wraz ze świeżym np. pomidorem, albo sałatą, i koniecznie warto przygotować kilka rodzajów sosów, między innymi czosnkowy, ale także koperkowy, czy też ulubiony ketchup.
Kiedy Cheeseburger jest najlepszy?
Po usmażeniu kotlecików, a także podgrzaniu bułek lub ich upieczeniu, można złożyć całość, nakładając na jedną część rozciętej bułki kotlecik i na niego ser, który ma szansę się rozpuścić. A następnie na wierzchu sera położyć surówki wedle uznania. Po prostu pycha na chłodne dni oraz apetyt na coś dobrego. Tak naprawdę smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu, a jeśli w domu zabraknie sera, to nic się nie dzieje, można przecież zrobić równie smacznego hamburgera prawda?
Cheeseburger,możemy kupić wszędzie ale nie ma jak zrobi się samemu. Co czyni go najtańszą dostępną przekąską.