Na czym smażyć by było zdrowo?

O szkodliwości smażonych potraw napisano już chyba miliony publikacji. W większości z nich autorzy dokumentują zgubne skutki jedzenia kotletów, frytek czy ryb przyrządzanych w głębokim tłuszczu. Trudno się z tym nie zgodzić, choć z drugiej strony jak żyć bez kotleta schabowego, mielonego lub kiełbasy z cebulą? Na szczęście na rynku znajdziecie wiele produktów, które pozwalają smażyć tak, aby jedzenie było zdrowsze.

Na czym smażyć

Od razu warto wskazać, że nie ma idealnego tłuszczu do smażenia. Każdy produkt ma swoje wady i zalety, dlatego ich dobór jest kwestią indywidualną. Wśród jednych z najlepszych tłuszczów trzeba wymienić oliwę z oliwek, ale tę oryginalną, a nie tanią podróbkę. Ma ona bardzo dobry profil kwasów tłuszczowych. Sprawdzi się przy obróbce termicznej zarówno mięs, jak i warzyw, nadając im specyficznego, głębokiego smaku. Zwolennicy chrupiącej panierki mogą wybrać olej kokosowy, wyróżniający się brakiem cholesterolu, czyli tego, z czym musimy walczyć.

Kolejnym bardzo dobrym produktem, choć jak podkreślamy nie idealnym, jest olej rzepakowy rafinowany. To jeden z popularniejszych tłuszczów, jaki spotykamy także w polskiej kuchni. Ma na to wpływ między innymi łatwa dostępność oleju, a także jego atrakcyjna cena. Pamiętajcie jednak, że niezależnie, jaki tłuszcz wybierzecie, nie powinno się go dodawać bardzo dużo, czyli odpada tak zwane smażenie w głębokim tłuszczu. Minimalna ilość oraz krótki czas obróbki termicznej to najlepsi sprzymierzeńcy naszego zdrowia. Wybierając tłuszcze, kierujcie się ich jakością, a nie niską ceną. Gdy budżet domowy nie pozwala na zakup dobrej oliwy czy oleju, z pomocą przyjdzie kredyt gotówkowy.

Smażenie bez tłuszczu?

Ogromną popularnością cieszy się smażenie bez tłuszczu. Jest to metoda polecana zarówno przez kucharzy, jak i dietetyków. Sposób ten nie oznacza jedynie suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na której kładziemy produkty spożywcze i poddajemy je obróbce termicznej. Dziś możecie kupić specjalne urządzenia, które „smażą” z pomocą gorącego powietrza. Wszystkie składniki dania umieszcza się w specjalnej tacce, która trafia do czegoś na kształt frytkownicy.

Nie dodajemy ani grama tłuszczu, a cały proces przebiega dzięki wysokiej temperaturze powietrza. Dania wychodzą chrupiące i bardzo smaczne. Możecie tak przyrządzić zarówno frytki, rybę, jak i popularnego kotleta. Kredyt gotówkowy pomoże wam w sfinansowaniu kosztów zakupu sprzętu do smażenia beztłuszczowego.

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa