Pieczeń domowej roboty

Wbrew pozorom, to łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem odrobiny chęci i zastosowania się do kilku ważnych zasad. Chodzi o wybór dobrej jakości mięsa. A pieczeń można przygotować z wieprzowej łopatki, albo karkówki oraz szynki. Do wyboru, każdy rodzaj mięsa ma swój niepowtarzalny smak.

Przygotowanie mięsa

Po powrocie z zakupów do domu, mięso należy dokładnie umyć, nawet kilka razy zmieniając wodę. Potem dokładnie odsączamy mięso, aby wody nie zostało zbyt wiele. Kolejny etap, to solenie i dodawanie przypraw, są także gotowe mieszanki, które można użyć do posypania mięsa, aby nabrało aromatu jeszcze przed pieczeniem. Warto jednak uczyć się w tym temacie, a także stosować własne mieszanki ziół i warzyw, gdyż te są najzdrowsze. Niektóre produkty gotowe, mogą zawierać bardziej szkodliwe substancje, które mają za zadanie zakonserwować mieszankę. A to może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Jak piec mięso?

Pieczeń można przyrządzić na wiele sposobów, można użyć brytfanny i palnika gazowego, albo kuchenki indukcyjnej, o ile brytfanna jest przystosowana do tego rodzaju palnika. Można także użyć naczynia żaroodpornego i wstawić mięso do piekarnika. Najlepiej je piec w niezbyt dużej temperaturze, aby zbyt się nie zarumieniło.

One thought on “Pieczeń domowej roboty

  1. Dorota 5 stycznia, 2021 at 11:04 pm

    Pieczeń domowej roboty nie zastąpi wyrobów kupionych w sklepie .A tak powiedziawszy zrobienie takiej własnej pieczeni nie zajmuje dużo czasu odpowiednio przygotować mięso i tak jak napisane jak piec mięso i taka pieczeń jest pychotą i bynajmniej wiemy jakie składniki dodajemy

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa