
Domowe bułeczki
Przygotować domowe bułeczki może każdy, a przepisów na nie jest cała masa. Warto jednak wiedzieć, jakie składniki są niezbędne, aby drożdżowe bułeczki na pewno się udały. Resztę można sobie odpowiednio zmodyfikować.
Podstawowe składniki
Wśród wielu składników na ciasto drożdżowe, z którego można upiec bułeczki, są takie jak” mąka, drożdże, woda, mleko, jajko, a także tłuszcz, którym może być margaryna, albo olej. Niektóre przepisy zawierają też szczyptę cukru i soli. Z czego sól jest niezbędna do smaku, zaś cukier jak kto woli. Bułeczki można także robić z ziarnami, albo rodzynkami, czy na przykład posypać je sezamem, kminkiem, czy też makiem.
Zagniatamy ciasto
Najpierw mąkę należy wsypać do miski, a potem zrobić w niej dołek. Aby w niego wbić całe jajko, drożdże zaś rozrobić z odrobiną ciepłego mleka. Tak by mogły nieco wyrosnąć. dobrze jest do nich dosypać trochę mąki, aby mogły szybciej zacząć „pracę”. Do miski z mąką także wlewa się odrobinę ciepłego mleka, a także dodaje pozostałe składniki oraz drożdże kiedy trochę podrosną. Wtedy można już wyrobić ciasto, które powinno być gładkie i mieć konsystencję podobną do ciasta na pierogi. Tak przygotowaną masę przykrywa się ściereczką, aby mogła wyrosnąć. A potem formuje się z niej bułeczki i piecze je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Przydatny przepis na domowe bułeczki .A takie bułeczki po upieczeniu i jeszcze ciepłe jak smakują