papryka-leczo

Łatwe dania na gorąco na jesienne chłody

Jesień, to taki czas kiedy wieczorami robi się chłodno, a często mamy też ochotę zjeść coś na ciepło i to tak na kolację. I warto wówczas ulec pokusie, zwłaszcza jeśli ugotuje się coś z warzyw, które mają dość dużo cennych witamin. Okazuje się, że niczego w te jesienne dni, tak nam nie potrzeba jak właśnie dodatkowego ich uzupełnienia. A te najlepsze składniki, znaleźć można w papryce, którą można dowolnie gotować, smażyć, dusić itp. To właśnie w papryce znajduje się najwięcej witaminy C. Ale są tam także inne, cenne składniki i witaminy.

Gulasz?

Gulasz ma to do siebie, że łatwo się go przyrządza i zawiera w sobie dużo mięsa. Ale też i z tego powodu bywa bardzo smacznym, gorącym i pożywnym daniem. Aby zrobić dobry gulasz, wystarczy dobrze umyte mięso pokroić w kostki, takie nieco większe, ale nie za duże, oprószyć solą i lekko podsmażyć, a potem przerzucić do garnka i lekko dolać przegotowanej i ciepłej wody. I nadal dusić w garnku z warzywami. Może wśród nich być też wspomniana papryka, która nadaje dobry smak mięsu. Na przykład wieprzowemu, ale równie dobra może się okazać też do wołowego. Na zakończenie zaprawiamy lekko mąką, można ją też dodać kiedy mięso się podpieka, wówczas od razu zaciągnie nieco składniki, jak zasmażka.

A może leczo?

Leczo, to także pyszne, gorące i pożywne danie z papryką. Można je robić na wiele sposobów, ale tu ważne są warzywa, które powinny być w miarę drobno pokrojone. Nie może zabraknąć marchewki, ani wspomnianej, smacznej i cennej papryki. W dodatku do lecza, można wkroić ją w kilku kolorach, tak aby wyglądało ono jeszcze bardziej kolorowo. Co więcej do leczo? Można tam dodać cukinię, która świetnie smakuje, dobrze się łączy z innymi warzywami, ale ją warto dodać tuż przed końcem gotowania, gdyż szybko się gotuje. W leczo nie może także zabraknąć cebuli, drobno pokrojonej i zeszklonej na tłuszczu. Wiadomo, że także przyprawy, trzeba dodać do leczo, a są to między innymi sól, pieprz, ziele angielskie. Można też dodać czosnek, ale warto także dodać do niego pieczarki, no i przed samym końcem gotowania koncentrat pomidorowy. Takie leczo jest doskonałe do pieczywa, ale także może stanowić świetny dodatek do jutrzejszego obiadu, jako sos i surówka w jednym. To coś, jak bigos z warzyw, smakuje wyśmienicie i uzupełnia witaminy.

One thought on “Łatwe dania na gorąco na jesienne chłody

  1. Monika 7 listopada, 2020 at 4:26 pm

    Zgadzam się jesień wieczorami robi się chłodno i czas pomyśleć o ciepłym posiłku . Gulasz czy leczo jest naprawde pożywne danie ale też można zrobić Barszcz ukraiński z fasolą albo zupa kremowa

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa