smaczneidobre racuchy

Domowe racuchy z jabłkami

Uwielbiam ich smak, gdyż są naturalnie słodkie, mimo tego, że w ogóle nie dodaję do nich cukru. A przygotowanie także jest dość łatwe. Ja robię to tak: przygotowuję ciasto na naleśniki, czyli biorę mąkę, kilka zazwyczaj 3 jajka, mleko, tyle co mąka mi zabierze. A mąki tak z pół kilograma, aby było dużo racuchów dla całej rodziny. Ciasto powinno być jednak trochę gęstsze, o ile na naleśniki wystarczy gęstość śmietanki.

Trochę gęściejsze ciasto

To na racuchy lepsza jest gęstość serka homogenizowanego. Bo starte jabłko potrafi wypuścić trochę swojego naturalnego soku. Obrane jabłka, tak ze 2-3 ścieram na grubych oczkach, ale nie do końca, tak aby nic niepożądanego nie dostało mi się do ciasta. Mieszam ciasto ze startym jabłkiem, a potem nakładam je łyżką na rozgrzany dobrze olej na patelni. Najlepsze są takie, do których nic nie przywiera, a tłuszczu znikoma ilość. Po 2-3 łyżki stołowe ciasta na jednego racuch wystarczy, dobrze go trzeba usmażyć z obu stron. Nie będzie on zbyt brązowy, bo nie dodaję w ogóle białego cukru, za to jeśli jabłka są odpowiedni słodkie, same racuchy też będą miały swoją słodycz. A jeśli komuś zbyt mało, można je jeść posypane cukrem pudrem, albo z czymś słodkim. Takim jak bita śmietana, serek homogenizowany, albo sos czekoladowy. Opcji jest tyle co łasuchów na świecie.

Jeśli dodasz cukier

Na upartego cukru można dodać do ciasta, ale nie za dużo, może szczyptę. Jeśli się go dodaje, trzeba wiedzieć, że racuchy będą się szybciej brązowiały i mogą się przez to przypalić. Ja stanowczo odradzam, ale są zwolennicy, tego że dodają do ciasta na naleśniki szczyptę soli i cukru. Oba te składniki mają co ciekawe jeden cel, podkreślić słodycz. Jeśli chodzi o eksperymenty w kuchni, to czasem robię tez racuchy z innych owoców i zdarzyło mi się kiedyś zrobić je z czereśni. Oczywiście bez wypestkowanych i pozbawionych łodyg. Kroję je na połówki w trakcie pozbawiania pestek, a potem tak samo mieszam z ciastem na naleśniki i też tym nieco gęstszym. Wychodzą prawie fioletowe, ale smak też jest dość ciekawy, mogę polecić ten eksperyment zwłaszcza kiedy czereśnie są wszędzie dostępne.

One thought on “Domowe racuchy z jabłkami

  1. Małgorzata 16 listopada, 2020 at 3:49 pm

    Racuchy tak samo uwielbiam ich smak z dodatkami np jabłkiem.Faktycznie przyżądzenie ich nie jest trudne ale tak jak autor pisze ciasto mósi być gęściejsze No ja jednak posypuje cukrem pudrem bo pociechom lepiej smakuje

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa