Ryba z marchewką

[REKLAMA]

Ryby zwłaszcza takie morskie mają w sobie dużo cennych składników, na przykład kwasy Omega 3. A także inne substancje, które wpływają na lepszą jakość naszego zdrowia i ładniejszą cerę. Warto więc od czasu do czasu pozwolić sobie na rybę, którą jednak przygotujemy w określony sposób. Tak aby była i smaczna i nie utraciła, swoich zdrowotnych właściwości.

Jakie ryby najlepsze?

To może być Łosoś, albo ryba z hodowli, taka jak Pstrąg, dobrze smakują także Dorsze oraz Panga, czy na przykład Karpie. No ale te, mają swoje określone okazje. W ciągu roku zdecydowanie dobrze jest jeść, te lekko różowe odmiany i rybki muszą być bardzo świeże, prosto od rybaków albo kupuje się mrożone.

Gotujemy marchew

Marchewkę można albo pokroić w drobną kostkę i ugotować, albo kupić gotową marchewkę w słoiku, albo najpierw ugotować, a potem pokroić w kostkę. Taką już ugotowaną, zdecydowanie łatwiej się kroi. A rybkę dokładnie oczyszczoną i umytą, jeśli świeża, lub odmrożoną układa się na żaroodpornym naczyniu i soli. A obok wrzuca pokrojoną marchewkę i wstawia się całość do piekarnika, ważne aby nie była to zbytnio wysoka temperatura. Najlepiej około 170 stopni Celsjusza. Nie trzeba dolewać wody, gdyż ryba wypuści swoją, a całym jej aromatem przejdzie też marchewka, a dzięki temu będzie ona znacznie smaczniejsza.

One thought on “Ryba z marchewką

  1. wiesława 29 listopada, 2020 at 1:36 pm

    Ryby wiadomo najlepiej smakują prosto od rybaka i samemu przyrządzona ale niestet nie zawsze jest taka możliwość . Ten przepis z marchewką nazywamy ryba po grecku i często jest w menu na wigilie.

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa