
Czosnek niezbędny w każdej kuchni
Czosnek cieszy się złą sławą ze względu na swój nieprzyjemny zapach. Ale ma także wiele zalet, a także nadaje smak wielu potrawom, dlatego jest niezbędny w każdej kuchni.
Do czego można dodać czosnek?
Czosnek przydaje się latem do kiszenia ogórków, a zimą na przeziębienie i infekcje wirusowe. Doskonale nadaje smak także wielu gatunkom mięsa, między innymi pieczeniom, ale także gęsi, czy kaczce. Pogłębia smak niektórych zup, a także nadaje aromatu sosom. Można więc powiedzieć, że czosnek jest niezastąpiony. Można również przygotować z niego mieszankę na kaszel, między innymi taką z ciepłym mlekiem i miodem. Chociaż całość smakuje okropnie, to skutecznie pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, a także innymi, podobnymi chorobami.
Masło czosnkowe
Robi się je ze świeżego masła, które lekko się rozpuszcza, ale nie za bardzo, najlepiej jest je zostawić w temperaturze pokojowej, aby mogło samo zrobić się nieco się miększe. A czosnek obrany przeciska się przez praskę, dzięki temu po zmieszaniu całości, wystarczy odrobina soli. I taką mieszanką można już posmarować na przykład bułkę paryską, albo rogala. Masło z czosnkiem, może być podawane na zimno i na gorąco.
Czosnek , źródła witamin oraz składników mineralnych jedyną wadą jest nieprzyjemny zapach po jego spożyciu zwłaszcza świeżego czosnku .Ale oprócz masła czosnkowego można też zrobić pastę czosnkową.
Oj tak Doskonale nadaje smak także wielu gatunkom mięsa, między innymi pieczeniom, nadaje smak zupą. Czosnek jest niezastąpiony nawet na kaszel z miodem i mlekiem stosujemy