Zielona sałata
To wspaniałe warzywo może być świetnym dodatkiem. Zarówno do pieczywa, jak też da się z niej zrobić łatwą i pyszną surówkę. Aby dobrze wybrać sałatę, należy ją sobie obejrzeć. W markecie powinna ona być z korzeniem, a także mieć ładny, zielony kolor. A liście nie powinny być uszkodzone, gdyż wtedy szybciej się psują.
Sałata na kanapki
Zamiast tradycyjnej kanapki, dobrze jest na masło położyć kawałek świeżej sałaty. A dopiero na nią wędlinę, ser, albo mięso. Ten wspaniały smak, poprawi humor każdemu. Takie kanapki można sobie potem jeszcze dodatkowo ozdobić na przykład przy użyciu sosów dobrej jakości, takich które sami wcześniej przyrządzimy.
Surówka z sałatą
Dobrze jest także użyć świeżej sałaty do przygotowania surówki, dodając do porwanej sałaty na przykład pokrojonego pomidora, albo rzodkiewkę. Czy ser typu feta. Można również zrobić taką surówkę z wielu składników, a będzie ona jeszcze bardziej smaczna i urozmaici rodzinny obiad. Doskonała do ziemniaków podawanych z mięsem.
Sałata zielona ma delikatne, soczyste liście o lekkim, orzeźwiającym zapachu.Sałate możemy na wiele sposobów przyżądzić do obiadu czy na kanapki
Zielona sałata towarzyszy w większości w każdej kuchni tak jak jest opisane tutaj ma wiele zastosowanie jako surówka jak i na kanapki Ale też należy wspomnieć że mamy różne rodzaje sałatek np lodowa. .masłowa .kędzierzawa. roszponka