
Jak zrobić i na co pomaga nalewka z jarzębiny?
Jarzębina to krzew, który najbardziej znany jest ze swoich soczystoczerwonych owoców. Wykorzystywane są do zrobienia dekoracji i jesiennych korali. Jednak Jarzębina nie tylko jest piękna ale posiada również właściwości lecznicze. Dobrym pomysłem jest włączenie jej do diety i przygotować z niej soki, nalewki lub napary.
Mnóstwo witamin
Jarzębina posiada bardzo dużo witaminy C, podobnie jak cytryna czy pomarańcza. Ma ona również więcej beta-karotenu niż sama marchewka. Jarzębina pomaga zwalczyć infekcje i wzmacnia odporność. Warto więc na zimowe wieczory przygotować napar lub nalewkę z jarzębiny.
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Z owoców jarzębiny można przyrządzić rozgrzewającą nalewkę. Szklankę owoców jarzębiny zalać 0.5l wódki i odstawić na dwa tygodnie. Po 14 dniach powstały sok można odlać i ponownie owoce zalać taką samą porcją wódki. Powstały sok należy odcedzić, następnie połączyć dwa soki i dodać kilka łyżek miodu (nada jej on słodki smak).
Najważniejsze jest to, aby taka nalewkę wlewać do ciemnych butelek i przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Taką nalewka będzie dobra do picia po około pół roku.
Kiedy zbierać jarzębinę?
Najlepszym czasem, jak się okazuje są dwa miesiące jesienne, czyli wrzesień i październik. A same owocniki dobrze jest wcześniej trochę wymrozić. Także, jeśli w tym czasie wystąpił przymrozek, to jeszcze lepiej. Jak przy każdej zaprawie, należy owoce dokładnie oczyścić, a także umyć przed mrożeniem, a następnie postępować zgodnie z przepisem powyżej. Taka nalewka, może się potem przydać w czasie leczenia przeziębienia.
Inne zastosowanie jarzębiny
Pomaga ona także przy kamicy nerkowej, a także innych chorobach nerek. A także ma właściwości pomagające regenerować wątrobę. Posiada także dodatkowe właściwości, takie jak:
- przeczyszczające,
- moczopędne,
- przeciwzapalne.
Pomaga więc w leczeniu wielu schorzeń i łagodzeniu wywołanych przez nie niedogodności. Warto więc każdego roku zrobić sobie chociaż trochę, tego cennego lekarstwa. I w małych ilościach używać go, kiedy zajdzie taka potrzeba.
No ciekawy artykuł faktycznie o jarzębinie mało wiem Teraz wiem że z jarzębiny można zrobić nalewkę rozgrzewającą