Kociołek elektryczny

Kociołek elektryczny to urządzenie, które w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Przeznaczone jest ono głównie do podgrzewania zup i najczęściej spotykamy takie rozwiązania o pojemności 10 l. Wyposażone one pozostają w odpowiedni termostat, który dba o to, by temperatura wybranej zupy była utrzymywana odpowiednio.

Rozwiązanie, którego nie może zabraknąć w lokalu gastronomicznym

Kociołek elektryczny przeznaczony jest do zup, o czym wspomnieliśmy, ale możemy w nim również przygotowywać sosy i kremy. W naszej ofercie znajdziecie szeroki wybór produktów posiadających pokrywę oraz pojemniki na wodę, wykonane ze stali nierdzewnej. Ponadto obudowa tych urządzeń została wykonana z polerowanej stali chromowanej i tym samym produkty te stanowią idealne rozwiązanie dla bufetów oraz cateringu.

Dlaczego warto kupić kociołek elektryczny?

Nawet, jeżeli uda nam się stworzyć prawdziwe arcydzieło w kuchni i wybornie połączyć smaki, klient nie będzie zadowolony, jeżeli wybrane danie otrzyma w nieodpowiedniej temperaturze. Zbyt zimne jedzenie z pewnością ostudzi także zapał klientów, którzy nie będą chcieli wrócić do naszego lokalu. Ponadto bardzo istotne jest również zachowanie odżywczych wartości i właściwości potraw, a także nadanie im charakterystycznych smaku. Musimy również pamiętać o tym, że ewentualne usunięcie ze szkodliwych substancji możliwe jest tylko i wyłącznie wtedy, kiedy odpowiednio dobierzemy właściwą obróbkę dania i zastosujemy przy tym odpowiednie urządzenia gastronomiczne. Dlatego też w każdym lokalu niezwykle ważne jest to, by utrzymywać potrawy w odpowiedniej temperaturze, a co oznacza, że kociołek elektryczny stanowi podstawę wyposażenia każdego miejsca, w którym serwowane jest wspomniane wyżej jedzenie.

Sosy i zupy są dość problematycznym i daniami, jeżeli chodzi o ich utrzymanie ciepła. Jeżeli zależy nam na tym, by klient otrzymał danie w odpowiedniej temperaturze, koniecznie powinniśmy zainwestować w dobrej jakości kociołek elektryczny. W przeciwnym razie będziemy skazani na ciągłe mieszanie zup i sosów, by tym samym wyrównać temperaturę całego dania i utrzymać ją na właściwym poziomie, co jest niezwykle czasochłonne.

Inteligentne gotowanie i nowoczesne rozwiązania

Oczywiście to, jaki kociołek elektryczny wybierzemy, uzależniony jest od wielu czynników.  Jeżeli rozpoczniemy poszukiwania tego produktu, z pewnością zauważymy, że tego typu podgrzewacze różnią się od siebie przede wszystkim oferowaną pojemnością. Najmniejsze kociołki znajdziemy o pojemności 1,9 l, a największe mogą pomieścić nawet 16 litrów zupy. Wybór jednak pozostaje oczywiście uzależnione od potrzeb naszego lokalu, który możemy ocenić na podstawie menu oraz liczby odwiedzających gości. Ponadto kociołek elektryczny powinien być wykonany ze stali nierdzewnej i posiadać dołączony wyjmowany zbiornik również z takiego materiału. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że pozostaje on odporny na różnego rodzaju uszkodzenia, a także doskonale utrzymuje temperaturę. Stal nierdzewna w gastronomii posiada również inną ważną zaletę, a mianowicie i jest doskonała w utrzymaniu czystości. Warto wiedzieć również o tym, że kociołek elektryczny posiada regulowaną moc grzewczą, a w tego typu zestawach znajdują się także magnetyczne zawieszki.

Podsumowanie

Kociołek elektryczny świetnie sprawdzi się zarówno w dużych i profesjonalnych restauracja, jak i za egzamin w cateringu. Polecany jest on do zup, sosów oraz kremów. Z pewnością uda nam się znaleźć optymalne rozwiązanie, które będzie wyposażone w pokrywę z zawiasem i będzie posiadało także wycięcie na łyżkę, co ułatwi jego obsługę. Wykonane ze stali nierdzewnej kociołki posiadają obudowę ze stali malowanej i zazwyczaj jest to po prostu kolor czarny. Jak już wspomnieliśmy, kociołki elektryczne posiadają różną pojemność, a jej wybór powinien być uzależniony od możliwości lokalu i jednocześnie oczekiwań klientów. Stosując tego typu urządzenia będziemy mieli pewność, że zupa utrzymywana jest w idealnej temperaturze, a także nie wymaga nieustannego mieszania, by temperaturę przygotowanego dania wyrównać.  Ponadto nie musimy się również obawiać, jakiegokolwiek przywierania produktów żywnościowych i tak dalej. Takie rozwiązanie z pewnością ułatwi nam pracę w kuchni i pozwoli zaoszczędzić czas.

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa