Właściwości i zastosowanie oregano
Oregano to jedno z ziół, które może być stosowane nie tylko w celach kulinarnych, ale również i leczniczych. Jest on znany jako dziki majeranek, rośnie w północnej Europie, jednakże jest on także uprawniany w innych miejscach na świecie. Ze względu na swoje aromatyczne właściwości Grecy i Rzymianie uznawali to zioło za symbol szczęścia i to w tych czasach panny młode były przyozdabiane laurem z oregano. Z kolei w średniowieczu przytoczone zioło było uprawiane w przeważającej części we Francji.
Leczniczy skład oregano.
W skład powyższego zioła wchodzą następujące składniki chemiczne: borneol, bisabolen, cymen, kariofilen, karwakrol, geranyl, linalol, octan linalylu, pinen, terpinen i tymol. Wszystkie wymienione substancję znajdują się zarówno w olejkach, jak również i w liściach. Dodatkowo przytoczona przyprawa to doskonałe źródło błonnika oraz witaminy A,E,C i K. Przyprawa ta też zawiera również kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo oraz witamina B. Wymienione składniki odżywcze pomagają w budowaniu bloków budulcowych DNA I RNA, a dodatkowo zapobiegają one anemii, zapewniając przy tym optymalne funkcjonowanie mózgu. Ponadto opisywana roślina zawiera takie związki jak miedź, potas i mangan. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować powstawanie wodnych rodników. Składnik ten posiada również luteinę, kryptoksantynę i zeaksantynę. Warto także dodać, że produkt jest skuteczny w leczeniu grypy, przeziębień i jest bardzo przydatny przy cyklach menstruacyjnych. Może on również być stosowany jako okład na bolące mięśnie i egzemę. Warto również wspomnieć, że liście i kwiaty opisywanego zioła stanowią łagodne stymulanty, co sprawia, że zwiększony zostaje przepływ żółci z woreczka żółciowego, a przy tym wspomaga trawienie i zapobiega powstawaniu gazów.
Rola oregano w kuchni.
Opisywana przyprawa bardzo często jest wykorzystywana przy przygotowaniu pizzy. Jednakże można go wykorzystywać do innych potraw słonych następującego typu jak marynowane warzywa, pieczywo, ale także i do pieczonego mięsa, czy ryb. Jest to też taka przyprawa, która doskonale wzbogaci smak dań przygotowywanych na bazie sera, jajek, ale także i wszelkich gulaszy czy chociażby zup. Warto również wspomnieć, że jest to przyprawa na tyle uniwersalna, iż nie tylko bardzo dobrze łączy się z oliwą z oliwek, lecz także z innymi przyprawami np czosnek, bądź pietruszka. Na bazie zioła powstają również bardzo dobre pesto, bądź sos sałatkowy
Jak wynika z powyższego artykułu oregano jest nie tylko przyprawą, która odpowiednio podbija smak potraw w kuchni, ale jest w stanie pomóc nam bądź złagodzić wiele niepożądanych dolegliwości. Dodatkowo możemy je codziennie gotując, gdyż nie ma większych przeciwskazań co do jego wykorzystania.