
Wielkanocne śniadanie – co powinno znaleźć się na stole
Wielkanoc to najważniejszy dzień w roku każdego chrześcijanina. Zmartwychwstanie Chrystusa świętuje się już od samego rana. Wielkanocne śniadanie to bardzo ważny posiłek. Na stole pojawiają się potrawy, które dzień wcześniej zostały poświęcone. A co to właściwie powinno być?
Wielkanocne śniadanie – symbolika poszczególnych potraw
Wybór potraw, które powinny się znaleźć na świątecznym stole, nie jest przypadkowy. Każda z nich ma swoje symboliczne znaczenie. Z tego powodu nie może ich zabraknąć w czasie wielkanocnego śniadania. Na stole powinny się więc znaleźć:
– Baranek – symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa;
– Chleb – symbolizuje ciało Jezusa;
– Chrzan – symbolizuje Mękę Pańską;
– Jajko – symbolizuje zwycięstwo nad śmiercią;
– Sól – symbolizuje prawdę i oczyszczenie;
– Mięso i wędliny – symbolizują dostatek i sytość;
– Ser – symbolizuje przymierze człowieka z naturą;
– Ciasta – symbolizuje umiejętność i doskonałość.
Jakie są najważniejsze dania na wielkanocnym stole?
Symbolika poszczególnych potraw sprawia, że żadnej z nich nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Jednak to właśnie bez jajek nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy. W końcu jest to symbol życia i odrodzenia. Wielkanocne śniadanie składa się z jajek w rożnej postaci. Szczególnie popularne są pisanki, które potrafią każdego zaskoczyć.
Kolejną ważną potrawą na wielkanocnym stole jest żurek. Najczęściej przygotowuje się go na wędzonce i białej kiełbasie. Do wielkanocnego żurku często dodaje się również chrzanu. Żurek to najpopularniejsza zupa wielkanocna. Jednak w niektórych rejonach Polsku bywa zastepowany barszczem białym lub zupą chrzanową.
Wielkanoc to bardzo ważne święto w roku liturgicznym. Dlatego na stole nie może zabraknąć też mięsa, które stanowi symbol dostatku i sytości. Jego pojawienie się na świątecznym stole ma stanowić dobrą wróżbę dla domowników.
Sposoby na szybkie wielkanocne śniadanie
Wielkanocne śniadanie powinno być obfite. W końcu w tym dniu nadarza się bardzo ważna okazja do świętowania. Niestety w Warszawie ludzie są bardzo zapracowani i często nie mają czasu przygotować odpowiednich posiłków. Na szczęście delikatesy – sklep Magdy Gessler dysponują odpowiednim asortymentem. Dzięki temu obfity, wielkanocny posiłek mogą przygotować nawet najbardziej zapracowane osoby.
Menu na zamówienie obejmuje oczywiście tradycyjne wielkanocne potrawy takie, jak żurek, babka wielkanocna czy jajka faszerowane. Nie brakuje też innych potraw. Przykładowo rolada faszerowana czy pasta z wiejskich jaj będą doskonałym uzupełnieniem wielkanocnego stołu.