
Ogórki małosolne i kiszone
Wiosną, kiedy to pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, można powiedzieć, że sezonową potrawą są ogórki małosolne. Czasem można je kupić na bazarach, ale swoje zrobione w bardzo łatwy sposób są o niebo lepsze. A jeśli coś zostanie, o ile zostaną, można nadmiar zapakować wraz z ich sokiem do słoików – weków zamykanych na gumkę i klamerkę, a po czasie zmienią się w kiszone.
Małe i średnie ogórki
Na małosolne warto wybadać właśnie takie, małe i średnie ogórki. A do ich zrobienia potrzebne będę jeszcze takie składniki, jak sól, chrzan, czosnek i koper oraz dobrej jakości woda. Jeśli chodzi o wodę, to można użyć filtrowanej, ale jeśli nie mamy, to przegotowaną i dokładnie wystudzoną, z tym że lepsza będzie niegazowana butelkowa np. Żywiec z baniaku 5 litrowego.
Garnek, wek, czy butelka?
Wspomnianą wyżej butelkę 5 litrową po wodzie można użyć także, jako pojemnik do uzyskania ogórków małosolnych i kiszonych. A teraz krok po kroku, jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne i dostatecznie słone?
Myjemy ogórki
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy, można użyć do tego celu rękawiczek np. lateksowych, albo wielorazowych gumowych, przeznaczonych do produktów spożywczych. A także użyć w celu ich oczyszczania np. czystej gąbki kuchennej, bo potrafią one mieć sporo ziemi między kolcami, a także zranić dłonie.
Umieszczamy je w naczyniu
To może być wek litrowy, wtedy układamy je ścisło, albo wspomniana plastikowa butelka po wodzie tylko duża, bo ma duży wlot i nasze ogórki się zmieszczą. Koniecznie z zakrętką, do takiej butelki można wrzucać ogórki luzem, ale na samo dno warto dodać koper najlepiej koszyczki, ale można też zwykły. A także kilka ząbków czosnku obranego z łusek i trochę chrzanu, który koniecznie trzeba oskrobać i warto pokroić w paski wielkości 1-2 centymetrów.
Solanka, czyli woda i sól
Jeśli użyjemy za mało soli, wówczas ogórki mogą wyjść zbyt słabe, a nawet bez smaku. Dlatego trzeba odpowiednio zmieszać proporcje i dobrze wymieszać wodę wraz z solą. I tak, na litr wody, należy użyć około łyżki stołowej soli, a następnie wlewać solankę do naczynia z ogórkami, tak aby w całości je zakryła.
Ogórki małosolne i kiszone kto nie zna . Różni je tylko smak. Przygotowania ogórków małosolnych i ogórków kiszonych jest takie same – małosolne będą gotowe po 3 dniach, kiszone – po około dwóch tygodniach
OJ w tych czasach niestety idziemy na wygodę w sklepie kupujemy ogórki małosolne i kiszone Artykuł ten przypomina że można jednak takie przetwory zrobić samemu i i naprawdę dużo lepsze są