Historia sushi – Pink Sushi Rzeszów
Sushi w Rzeszowie ma bardzo wielu fanów, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia pysznego sushi. Niewielu z nich zna historie powstania sushi. To, że sushi wywodzi się z Azji wie każdy, ale nie każdy jest w stanie odpowiedzieć na pytanie kiedy wymyślono sushi. Zacznijmy od tego, kiedy sushi pojawiło się w Polsce.
Historia sushi – Pink Sushi Rzeszów
Sushi w Rzeszowie ma bardzo wielu fanów, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia pysznego sushi. Niewielu z nich zna historie powstania sushi. To, że sushi wywodzi się z Azji wie każdy, ale nie każdy jest w stanie odpowiedzieć na pytanie kiedy wymyślono sushi. Zacznijmy od tego, kiedy sushi pojawiło się w Polsce. Zgodnie ze wszystkimi danymi restauracje sushi w Polsce pojawiły się dopiero w latach dziewięćdziesiątych XX wieku. Niemniej jednak popularyzacja sushi w Polsce nastąpiła z początkiem lat 2000. Podobnie było z popularyzacją sushi w Rzeszowie. Dzisiaj w związku z większą popularyzacją sushi w Rzeszowie, możemy spotkać kilka restauracji, natomiast to jedynie Pink Sushi w Rzeszowie wyróżnia się kaiten sushi.
Jak powstało sushi?
Miejsce powstania i droga tej potrawy od samego początku do dziś są różnie tłumaczone, ale najczęściej przyjmuje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Mieszkańcy tych regionów umieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem, który w wyniku fermentacji stawał się kwaśny i był wyrzucany przed spożyciem ryb. Taka metoda konserwacji dawała możliwość na dłuższe utrzymanie świeżości ryb bez ich schładzania. Takie działanie zostało popularyzowane w wielu regionach Chin i następnie dotarło stamtąd do Japonii, prawdopodobnie w okresie Yayoi.
Rozwój sushi
Wraz z mijającymi latami koncepcja sushi została spopularyzowana wraz z rozpowszechnianiem się buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie się od spożywania mięsa. Przyjmuje się, że to właśnie w Japonii zaczęto sporządzać sushi jako kompletne danie, jedząc sfermentowany ryż razem z konserwowaną rybą, częściowo surową, częściowo sfermentowaną. Ten rodzaj sushi jest znany jako najstarsza forma tej potrawy o nazwie nare-zushi. Od tego czasu sushi zaczęło być znane nie jako sposób konserwowania jedzenia, ale jako prawdziwe danie. W 1603 roku opublikowany został portugalski słownik języka japońskiego, w którym zamieszczono pojęcie namanari-sushi. Najprawdopodobniej owo namanari poddawano procesorowi fermentacji krótszemu niż w przypadku nare-zushi i marynowano w occie ryżowym. Jedząc sushi w Pink Sushi Rzeszów warto znać historię sushi – dania, które jest tak pożądane wśród mieszkańców Rzeszowa.