Chłodnik na lato
Kiedy pojawiają się pierwsze upalne dni, większość z nas się cieszy. A świecące słońce, napawa optymizmem. Dodatkowo można nieco się opalić i wygrzać, czasem aż nie chce się siedzieć w domu, czy biurze. Entuzjazm jednak zmienia się w narzekanie, kiedy takie upały trwają wiele tygodni. A poszukujemy wtedy czegoś, co pozwoli trochę odetchnąć. To może być cień, klimatyzacja, lemoniada, ale także lekkie, sycące i chłodzące jedzenie.
Ogórki i jogurt
Chłodnik, można robić z buraczków, albo innego rodzaju warzyw, ale popularna mizeria też nim jest. Zwłaszcza jeśli obrane ze skórki ogórki potrze się na tarce, a potem doda do nich świeżego jogurtu naturalnego. Takim sposobem, można uzyskać coś bardzo smacznego, lekkiego. Warto do składników dodać trochę soli, bo w czasie upałów nadmiernie się pocimy, tym samym tracąc sól z naszego ciała. Co jeszcze można dodać do ogórków? Na przykład koperek, albo szczypior, one nadają smaku i są sezonowe, więc także świeże, jak ogórki.
Z czym jeszcze można zrobić chłodnik?
Z całą pewnością do chłodnika nadaję się rzodkiew, którą można zarówno pokroić w plasterki, paseczki, zetrzeć na tarce, albo zblendować z jogurtem naturalnym. Daje ona swój smak, ale także nieco ostrości. Dodatkowo, jeśli jest ona pokrojona w plasterki, albo kostkę, dodatkowo ładnie wygląda w chłodniku i jest bardzo zdrowa.
Inne warzywa
Na zimno, można zjeść także inne warzywa, a nawet sos czosnkowy, z dodatkiem odrobiny koperku, może stać się chłodnikiem, zwłaszcza jeśli dodatkowo doda się do tego trochę twarogu. Przez to konsystencja zrobi się gęstsza, a dodatkowo danie będzie bardziej pożywne. Doskonałym dodatkiem do chłodników jest także czosnek, który pasuje niemalże do każdego chłodnika.
Dekoracja chłodnika
Aby ładniej wyglądał, podaje się go z dodatkami np. świeżej natki pietruszki, rzodkiewką, a także odrobiną oliwy, czy oleju z pestek. Chłodnik, to danie z którym można nieco kombinować, tak aby odnaleźć swój, nowy smak. Nadają się do jego zrobienia, także produkty kiszone np. ogórki, albo buraczki.
Chłodnik – najlepsza zupa na parne, gorące lato Ogromną zaletą chłodników jest to, że nie musimy trzymać się sztywno receptury, pozwalając sobie na odrobinę kreatywności i łącząc dowolne składniki bazowe, warzywne/owocowe i dodatki.